Iontoforese

Iontoforese (Behandeling voor meer dan overmatige transpiratie)

Iontoforese is een behandelingsmethode tegen overmatig zweten die al jaren wetenschappelijk erkend is. Het resulteert bij 98% van de gevallen voor een normale droge huid. Hoewel behandelen succesvol is, is er nog geen wetenschappelijk bewijs wat de werking van het iontoforese apparaat is. Medische onderzoekers denken dat dat de elektrische stroom (van het iontoforese apparaat) de zenuwen van de zweetklieren tot rust brengt, zodat de klieren minder zweet produceren. M.a.w.: de behandeling heeft geen directe invloed op de zweetklieren, het werkt alleen op het zenuwstelsel van de klieren

Therapie

De therapie is geschikt voor de voeten, handen, oksels liezen en hoofd. Er wordt gebruik gemaakt van hand-voetbaden en speciale sponsapplicaties voor de oksels liezen en hoofd. Elke behandeling duurt 15-20 minuten. De eerste 3-4 weken zal er meerdere keren per week behandeld worden. Het normale zweten moet na 12-15 behandelingen zijn bereikt. De therapie is echter niet genezend en daarom moet het gewenste niveau onderhouden worden. De frequentie is per persoon afhankelijk. De therapie is ongevaarlijk en bij de juiste uitvoering pijnloos en zonder bijwerkingen.

In een aantal gevallen kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggend probleem zoals overgewicht, menopauze, tuberculose, diabetes of een overmatige werking van de schildklier. Het is daarom van belang een arts te raadplegen om deze oorzaken uit te sluiten, alvorens te starten met de iontoforese-behandeling.

 

Wanneer iontoforese?

Met name zweten van de handen en voeten is niet altijd op te lossen met een anti transpirant. Dit kan komen doordat de huid van de handen en voeten minder doorlaatbaar is of omdat iemand erg gevoelig is voor het anti transpirant. In dit soort gevallen is iontoforese zeker een overweging. Echter kan iontoforese niet door iedereen gebruikt worden. Heeft u hartritmestoornissen, een pacemaker of metalen in het te behandelen gebied? Dan is iontoforese een contra-indicatie voor gebruik. Indien u twijfelt of u iontoforese mag toepassen raadpleeg in alle gevallen uw arts.

Is iontoforese pijnlijk?

Iontoforese is een gelijkstroom die wel gevoeld kan worden, pijnlijk is het absoluut niet. De stroom wordt opgedraaid totdat er een acceptabele gevoelssensatie optreed. Wel kan iontoforese irritatie geven wanneer u wondjes heeft op het te behandelen gebied, in dit geval kunt u dit deels voorkomen door het aangedane huidgebied af te dekken met vaseline.

Contra-indicaties

Deze apparatuur mag in geen geval gebruikt worden door mensen:

– Met een pacemaker

– Met een zgn. ICD (geimplanteerde hartdefibrillator)

– Tijdens de zwangerschap

– Met epilepsie

– Met metalen- of metaalhoudend spiraaltje of pessarium

– Met metalen implantaten in het gebied van de doorloop van de elektrische stroom

– Met beschadigingen aan de huid of verwondingen van een zodanige vorm dat deze niet met vaseline afgedekt kunnen worden

– Met een sterke teruggang in het gevoel aan handen en voeten (bijv. polyneuropathie)

– Bij kinderen onder de 5 jaar

Vergoeding

Iontoforesebehandelingen en de aanschaf van een apparaat voor thuisgebruik na deze therapie om het behaalde resultaat te behouden, worden door een aantal zorgverzekeraars vergoed uit de Aanvullende Verzekering. Raadpleeg zelf altijd uw zorgverzekeraar.