Overtollig haar verwijderen

Als er geen hormonale oorzaak aan te wijzen is, kun je het overtollige haar verwijderen. Er zijn twee verschillende manieren: depilatiemethodes en epilatiemethodes. Bij depilatie wordt de haar ergens op een punt in de haarschacht verwijderd. Dan kan door de haar weg te scheren of los te trekken met hars. Ook ontharen met (chemische) ontharingscrèmes valt onder depilatie.

Bij epilatie wordt de haar inclusief het haarzakje verwijderd of vernietigd. De haarfollikel is dan permanent vernietigd en er groeit nooit meer een haar terug. Donkere haren kun je het beste laten verwijderen met laser. Het licht van de laser dringt alleen door in de pigmentcellen in de haarworteltjes en wordt dan omgezet in warmte.

De follikel wordt dan als het ware ‘gekookt’ en sterft af. De zogenaamde ‘flitslampen’ werken op een soortgelijke manier. Bij laseren zijn meerdere behandelingen nodig, omdat de haarwortel alleen in de groeifase gevoelig is voor de laser.

Omdat grijze of lichtblonde haren nauwelijks pigment bevatten, kunnen ze niet worden verhit met laser. Voor het verwijderen van lichte haren is elektrische epilatie de beste oplossing. Een huidtherapeut of gespecialiseerde schoonheidsspecialist schuift een dun naaldje in de huidporie van de haar en zet er enkele seconden stroom op. Dan sterft de follikel af. Een groot voordeel van deze techniek is dat elk haartje apart kan worden behandeld. Dat is ook gelijk het nadeel, want het is een heel tijdrovend en soms pijnlijk proces.