Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne.
Wat zijn de oorzaken van acne?
Helaas is de precieze oorzaak van acne nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:
- een verhoogde talgproductie;
- een stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal;
- bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn;
- hormonale veranderingen.
De mate waarin deze factoren aanwezig zijn, bepaalt of iemand last krijgt van acne. Ook een ongezonde levensstijl, onevenwichtige voeding en roken kunnen bijdragen aan acne.
Hoe herkent u acne?
Acne komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug en de borst. Soms is er ook acne op de schouders, in de hals of in de nek.
Omdat acne zo vaak voorkomt, weet iedereen eigenlijk wel hoe acne eruitziet. Kenmerkend voor acne is een combinatie van:
- een vette, glimmende huid;
- kleine witte bultjes: gesloten mee-eters;
- zwarte puntjes: open mee-eters;
- rode pukkels: papels;
- puistjes met een geel puskopje: pustels;
- acnelittekens (eventueel).
Deze huidafwijkingen komen meestal op hetzelfde moment naast elkaar voor. Maar het kan ook zo zijn dat vooral één van de kenmerken duidelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld pustels of veel zwarte puntjes. Het ziekteverloop is grillig.
Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
De huidtherapeut behandelt lichte en ernstige acne. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken. Een actieve bijdrage van de patiënt is voorwaarde voor succes.
Een behandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:
- dieptereiniging van de huid, bijvoorbeeld door een peeling. Hierbij worden de dode, losse huidcellen verwijderd, zodat ze de porie niet meer blokkeren. Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan;
- speciale massage die de doorbloeding van de huid verbetert. Het gaat hier bijvoorbeeld om de pincementsmassage. Hierdoor zijn mee-eters gemakkelijk te verwijderen. Tegelijkertijd verbetert de zuurgraad van de huid waardoor minder ontstekingen ontstaan. De massage bevordert ook de genezing van acnelittekens;
- het verwijderen van mee-eters;
- het aanprikken en uitdrukken van puistjes.
Nu ook een behandeling met de ELOS techniek speciaal voor acne.
Een behandeling zonder medicatie en chemische producten en volkomen veilig voor iedereen.
Hoe werkt deze methode?
De acne die door een bacterie wordt veroorzaakt wordt door deze methode in groei gestopt. Door de ELOS methode (goedgekeurd en daardoor volkomen veilig door de Europese CE en de Amerikaanse FDA) in te zetten kun je spreken van een verminderde groei van de bacterie en een snelle verbetering van de huid.
De ELOS kan op elke huid zonder restricties worden ingezet.
Welk resultaat kun je verwachten?
Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de aanwezige acne. Neem gerust eerst contact op met de behandelaar, dan wordt er duidelijk een behandeltraject besproken.
Is het pijnlijk?
Een behandeling met ELOS is uiterst comfortabel t.o.v. soms wel als pijnlijk ervaren peelings. Er is geen verdoving nodig. Door de vooraf koelende werking van de ELOS is het een veilige behandeling voor de huid. De meeste patienten kunnen dezelfde dag de activiteiten gewoon hervatten.
Hoe vaak wordt er behandeld?
Er wordt 2x per week behandeld gedurende 4 weken. Daarna wordt er in overleg verder behandeld indien nodig. De behandeltijd is kort.
Het positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt. De huidtherapeut werkt ernaar toe dat de patiënt de acne zo snel mogelijk zelf kan verzorgen.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt (in overleg) zelf:
- de huid voorzichtig wassen met lauw water en na het baden droogdeppen met een schone handdoek. Het best is wassen met zeep met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5;
- masseren en/of peelen;
- kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen wilt gebruiken;
- strakke en synthetische kleding (direct op de huid) vermijden;
- elke dag schone bovenkleding, washand, handdoek, kussensloop en nachtkleding gebruiken;
- gezond eten en leven.
Gezond leven betekent vooral voldoende slaap, beweging en frisse lucht (beperkt in de zon).
Ook goede voeding draagt bij aan een gezonde huid. Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden.
Een slechte invloed gaat uit van:
- het krabben of zelf uitknijpen van puistjes. Dit kan een ontsteking veroorzaken en tot littekens leiden;
- stevig schoonmaken van de huid;het wassen van de huid met heet water;
- het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol);
- het gebruik van geparfumeerde of vettige make-up en huidverzorgingsproducten zoals bodymilk of voedende crèmes. Cosmetica op waterbasis heeft de voorkeur.